vše pro hotely a restaurace

System odmenovaniSystém odměňování v hotelech a restauracích

Jedním z úkolů řízení lidských zdrojů je optimální využívání pracovních sil vedoucích ke zvýšení a zlepšení hospodářských výsledků celého hotelu. To je důvodem, proč se personální oddělení zabývá mimo jiné také vyhledáváním těch nejvhodnějších a nejvýkonnějších pracovníků a uzavírá smlouvy s těmi nejlepšími.

Aby si hotel tyto pracovníky udržel a současně, aby je nadále motivoval vykonávat práci co nejkvalitněji, je třeba tuto práci ohodnotit a pracovníky za výkon práce dostatečně odměnit.

Systém odměňování musí být dostatečně konkurenceschopný, aby kvalitní zaměstnanci či odborníci neodcházeli pracovat do konkurenčních firem. Dále musí dostatečně motivovat každého pracovníka k lepším výsledkům a současně musí být spravedlivý. To znamená, práce musí být spravedlivě ohodnocena a její hodnota musí být správně předena do mzdového tarifu.

Vnitřní mzdovotvorné faktory jsou požadavky pracovního místa, úkoly a jejich plnění, výsledky práce, pracovní podmínky, pracovní chování, potenciál pracovníka, jeho spolehlivost a možnost zvládnutí náročnějších úkolů.

Vnější mzdovotvorné faktory tvoří situace na trhu práce. Tzn. výše nabídky či poptávky po pracovních místech, platné zákony a předpisy, kolektivní smlouvy apod.

Co je mzdová diferenciace?

Jedná se o rozdíly ve mzdách, které vyplývají z objektivních rozdílů mezi jednotlivými pracovními činnostmi, rozdílných výsledků práce pracovníka a pracovní skupiny a jejich rozdílných přínosů k hospodářskému výsledku podniku. Míra diferenciace ve mzdách je důležitou informací o stimulační účinnosti mzdy.

Základní mzdové formy

  • časová mzda a plat – uplatňuje se při odměňování činností, pro které nejsou zpracovány výkonové normy. Používá se při odměňování dělníků v pomocných a obslužných procesech a technickohospodářských pracovníků.
  • úkolová mzda – zavádí se na pracovištích, kde jsou stanoveny výkonové normy, předem určeny technologické pracovní postupy, zajištěny předpoklady pro plynulý průběh pracovního procesu, není ohrožena bezpečnost práce a zdraví pracovníka a funguje kontrola jakosti práce.
  • podílová neboli provizní mzda
  • smluvní mzda – je mzdy za očekávané výsledky práce
  • mzda za znalosti a dovednosti

Dodatkové mzdové formy

  • Prémie – jsou zpravidla vypláceny po dosažení určitého objemu tržeb, zisku nebo nákladů, po dosažení požadované kvality nebo po splnění úkolů v předem stanoveném termínu na základě předem stanoveného prémiového řádu.
  • Odměny – přiznávají se následně nebo se vypisují dopředu. Výkonnostní odměny jsou spojeny s časovou mzdou a jsou stanoveny pevnou částkou.
  • Osobní ohodnocení (osobní příplatek)
  • Odměna za úsporu času
  • Podíly na výsledcích hospodaření jsou závislé na výši zisku a vyplácejí se jednorázově
  • Odměňování zlepšovacích návrhů
  • Zaměstnanecké akcie
  • Povinné a nepovinné příplatky (např. za přesčasovou práci, noční práci, nepřetržitou práci)
  • Benefity

Zaměstnanecké benefity jsou specifickou formou odměňování.

Autor: Dana Petrunčíková Foto: Stuart Miles



Související články:

Zaměstnanecké benefity, Teorie motivace, Motivace podřízených, Jak si udržet kvalitní zaměstnance,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archiv článků
Dovolená
Booking.com
Obchodní sdělení