vše pro hotely a restaurace

KávovaryKáva je nejoblíbenější nápoj na světě

Káva se pije se na celém světě.  Z tohoto důvodu se bez kávovaru neobejde žádná restaurace, kavárna, cukrárna ani jiné stravovací služby. Obrovský výběr kávovarů od malých až po profesionální umožňuje stravovacímu zařízení vybrat přesně takový, jaký je potřeba pro restauraci, snídárnu nebo pro coffee break během konference v zasedací místnosti hotelu.

Co je potřeba pro přípravu dobré kávy?

Pro přípravu dobré kávy je potřeba nejen kvalitní druh kávy, ale také kvalitní voda. Káva obsahuje vodu z 98%, proto platí, že čím lepší je voda, tím lepší má káva chuť. Řada výrobců kávovarů doporučuje vodu filtrovat a řada profesionálních kávovarů má již filtr zabudovaný uvnitř přístroje. Filtr zbaví vodu nežádoucích složek, jako například chlóru nebo vápníku. Tím sníží tvrdost vody a zabrání rychlému usazování vodního kamene. Prodlužuje se tak životnost kávovaru a je zaručena kvalita kávy.

Proč je potřeba kávovar čistit?

Při použití vodního filtru a pravidelných výměnách jeho kazety nebude třeba provádět čištění od vodního kamene tak často. I ty nejlepší filtry však usazování vápníku a hořčíku úplně nezabrání. Dalším důvodem, proč musíme kávovary čistit, je ten, že nepražená káva obsahuje 10 – 15% tuků a vosků. Tyto tuky a vosky se usazují v průtokových kanálcích a negativně ovlivňují chuť výsledného nápoje. Proto je třeba kávovar pravidelně a důkladně čistit, aby nedošlo k ucpání topného tělesa a ke snížení výkonu nebo poruše kávovaru.

Pokud pozorujete, že kávovaru trvá spařování mnohem déle, než je obvyklé, je to znamení, že je potřeba přístroj vyčistit. Odstranění vodního kamene by se mělo provádět minimálně 1x za měsíc. Údržba je poměrně pracná, proto restaurace využívají outsourcing. To znamená, že servis a údržbu provádí zkušení zaměstnanci firmy, která kávovary distribuuje a prodává.

Jak při čištění kávovaru postupovat?

  • Před čištěním vždy kávovar odpojte od sítě.
  • Přístroj nikdy nemyjte pod tekoucí vodou, pouze jej otírejte vlhkým hadříkem
  • Používejte prostředky, které nenarušují hliník, například bílý destilovaný ocet (lze jej zakoupit v prodejně potravin)
  • Skleněnou nádobu, víčko a košík filtru lze umývat v myčce na nádobí
  • Při čištění vždy vyjměte vodní filtr s prostorovým vyrovnávačem
  • Řiďte se návodem a pokyny výrobce
  • Po dokončení čištění kávovar propláchněte co největším množstvím čerstvé vody, minimálně 2x.
  • Proces opakujte tak dlouho, až se čas spařování jednoho šálku vrátí na běžnou úroveň

Autor: Dana Petrunčíková Foto: Kávovary-online



Související články:

Outsourcing v hotelnictví

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archiv článků
Dovolená
Booking.com
Obchodní sdělení