vše pro hotely a restaurace

Brigadnici v hoteluZaměstnáváte v hotelu brigádníky?

Celá řada hotelů pokrývá služby prakticky na všech úsecích brigádníky. Jsou to studenti vysokých škol, kteří potřebují získat praxi. Zaměstnávání brigádníků z řad studentů vysokých škol má celou řadu výhod a nevýhod. O tom, zda převažují výhody nebo nevýhody vědí zejména jejich spolupracovníci.

Jaké plynou hotelu výhody ze zaměstnávání brigádníků?

  1. Je to levná pracovní síla. Hodinovou mzdu mají poloviční oproti zkušeným zaměstnancům
  2. Pracují nárazově a vykrývají nepopulární služby jako například ty víkendové nebo státní svátky
  3. Hovoří několika cizími jazyky (zejména zahraniční studenti)
  4. Stačí jim pár služeb v měsíci, takže hotel těchto studentů může zaměstnat více a dobrý skutek se tak násobí jejich počtem
  5. Pracují na dohodu, takže je jednodušší se jich po sezóně „zbavit“

Jaké jsou nevýhody zaměstnávání brigádníků?

  1. Priorita pro ně není práce v hotelu a podle toho vypadá jejich pracovní nasazení a výkon
  2. Odmítají jakoukoliv zodpovědnost.
  3. Často nemají zájem učit se stále něco nového, protože vědí, že tam nebudou dlouho.
  4. Řada z nich nemá pracovní návyky. Myslí si, že si to tam odsedí nebo odstojí a vezmou za to výplatu.
  5. Ti co mají zájem se učit, odchází ve chvíli, kdy mají pocit, že už to umí a chtějí se realizovat i jinde.
  6. U celé řady z nich se objevuje tak velký strach, že něco pokazí, že raději nic nedělají.
  7. Ti co něco dělají, ale stydí se zeptat, když si nejsou jisti, dělají chyby, které vedou k finančním ztrátám nebo nespokojenosti hostů.
  8. Brigádníci nejsou loajální. Když dostanou málo služeb a potřebují peníze. Okamžitě odcházejí.
  9. Obrovská fluktuace zvyšuje tlak na personální oddělení. Neustále se zvou uchazeči na pracovní pohovory a neustále se vytvářejí a ukončují dohody.
  10. Zaučování nových brigádníků je psychicky náročné zejména pro ty, kteří nové brigádníky trénují, a zejména pro ty, co po nich opravují chyby.

A jak jste na tom s brigádníky u vás v hotelu a restauraci? Máte zkušenosti s těmi pracovitými, schopnými a pečlivými nebo s těmi, co odmítají při práci používat mozek, protože si ho šetří do školy?

Autor: Dana Petrunčíková Foto: Stuart Miles



Související články:
Školní praxe v hotelu, Jak donutit brigádníky odvádět kvalitní práci, Produktivita práce zaměstnanců

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Archiv článků
BOOKING
Obchodní sdělení